Betaalmethodes voor uw webshop

Heeft u een webshop of wilt u een webshop starten? Dan heeft u te maken met een aanbod aan betaalmethodes en betaalproviders. Wij geven u een overzicht van de meest gebruikte betaalmethodes en voor- en nadelen van verschillende betaalproviders.

Anno 2016 zijn er tal van online betaalmethodes. In Nederland is iDEAL met afstand de bekendste en meest gebruikte, maar er methodes als PayPal en achteraf betalen zijn hard groeiende. Het is van belang dat uw webshop de juiste betaalmethodes aanbied want het kan u anders zomaar bestellingen kosten.

De betaalmethodes worden geleverd door betaalproviders. Ook in de wereld van betaalproviders is er onderscheid te maken tussen de providers. Dit onderscheid zit grotendeels in de maandelijkse kosten, het aantal transacties en de kosten per transactie.

Populaire betaalmethodes

Uit een recent onderzoek (GfK, 2015) is gebleken dat in het eerste deel van 2015 ruim de helft (56%) van de online aankopen is afgerekend met iDEAL. iDEAL heeft daarmee veruit het grootste aandeel. Creditcard heeft een aandeel van 12%, AfterPay (achteraf betalen) en PayPal zijn de grootste stijgers.

Hoe worden online aankopen betaald? Onderzoek 2015 GfK

Het is dus van groot belang dat uw webshop over de mogelijkheid beschikt om via iDEAL te betalen. Deze betaalmethode wordt door elke bank in Nederland aangeboden. Bij het afreken met iDEAL logt de klant in bij zijn/haar eigen bank en wordt er direct betaald.

De voordelen van iDEAL:

  • Klant rekent af in vertrouwde omgeving van eigen bank
  • Webwinkelier ontvangt vrijwel direct (afhankelijk van betaalprovider) de betaling
  • Vaste (relatief lage) transactiekosten

Ondanks het grote aandeel van iDEAL rekent toch nog 44% van de online shoppers liever af op een andere wijze. Denk daarbij aan de Creditcard die in Nederland na iDEAL het meest gebruikt wordt. Betalen via Creditcard gaat zeer eenvoudig en snel en het heeft (voor de klant) als voordeel dat online betalingen teruggedraaid kunnen worden. Daarnaast biedt u direct een internationaal betaalmiddel. Het nadeel is daarbij wel dat Creditcard transacties relatief duur “kunnen” zijn omdat er naast de vaste transactiekosten ook variabele transactiekosten worden gerekend van zo’n 3% over het totaalbedrag.

Als grote opkomers zijn ook PayPal en achteraf betalen het overwegen waard om toe te voegen aan uw webshop. PayPal kan worden gezien als online portemonnee waar klanten snel en eenvoudig mee kunnen afrekenen, en PayPal is internationaal een zeer populair betaalmiddel. AfterPay, Klarna en Billink zijn de meest gebruikte betaalmiddelen als het gaat om achteraf betalen. Deze wijze van betalen is relatief nieuw maar wordt steeds vaker gebruikt. Het op rekening laten betalen brengt risico’s met zich mee, maar partijen zoals AfterPay nemen dit risico (na een kredietcheck) op zich waardoor u als ondernemer verzekerd bent van betaling. Het achteraf betalen wordt ook veel gebruik in zakelijke (B2B) kringen.

Overige betaalmethodes

Wilt u ook verkopen in België dan wordt aangeraden Bancontact/MisterCash als betaalmethode toe te voegen aan uw webshop. Bancontact/MisterCash is de Belgische versie van iDEAL en wordt, net zoals iDEAL in Nederland, het meest gebruikt als betaalmiddel.

In Duitsland is SOFORT het meest populair en vergelijkbaar met iDEAL. Naast Duitsland is SOFORT ook actief in 13 andere Europese landen.

Er zijn nog meer betaalmethodes die gebruikt kunnen worden in uw webshop, deze zijn vergelijkbaar met de eerder genoemde methodes in dit artikel en minder populair (dus minder interessant). Wilt u meer informatie over de betaalmethodes die niet zijn opgenomen, dan kunt u contact met ons opnemen en helpen we u graag met uw specifieke vraag.

Betaalproviders

Om gebruik te maken van de betaalmethodes heeft u 2 mogelijkheden, u kunt (1) per methode een contract afsluiten bij de directe aanbieder, of (2) één contract afsluiten bij een betaalprovider die meerdere methodes aanbied. Wij raden aan om een betaalprovider te kiezen zodat u een beter overzicht hebt van transacties en tevens gemakkelijker betaalmethodes kunt toevoegen of verwijderen. Betaalprovider hoeven overigens ook niet duur(der) te zijn, in veel gevallen zijn er geen maandelijkse kosten en zijn de transactiekosten gelijk aan die van de directe aanbieder.

Door de jaren heen hebben wij gebruik gemaakt van verschillende betaalproviders en delen graag onze ervaringen. Acceleratic maakt voornamelijk gebruik van Mollie (of Qantani die gebruik maken van hetzelfde Mollie-betaalsysteem). De betaalproviders werken samen en bieden veel betaalmethodes, rekenen geen maandelijkse kosten en rekenen lage transactiekosten. Op dit moment vragen beide partijen slechts € 0,35 per iDEAL-transactie. Het betaalsysteem is eenvoudig te integreren in uw webshop en kan snel worden opgezet. Mollie en Qantani rekenen, op iDEAL na, andere transactiekosten voor de verschillende betaalmethodes. Afhankelijk van de betaalmethodes die u wilt gaan gebruiken kunt u kiezen van de meest goedkope betaalprovider.

Wilt u meer informatie over dit artikel of onderwerp? Neem dan contact met ons op, u kunt ons bereiken via 0184-785274 of info@acceleratic.nl.

Geschreven door:

Robin de Boer

Specialist/adviseur op het gebied van SEO, SEA, web development en web hosting.