De 7 voordelen van een mobielvriendelijke website

Als u er niet al één heeft, dan heeft u er vast wel eens van gehoord: een mobielvriendelijke website. Graag zetten we de belangrijkste voordelen/redenen van een mobielvriendelijke website voor u op een rijtje.

Vergeleken met 10 jaar geleden is er op het internet veel veranderd. Een grote verandering die een aantal jaar geleden zijn intrede heeft gedaan zijn de verschillende apparaten waarmee websites worden bezocht. Naast een computer of laptop hebben de meeste mensen tegenwoordig een mobiele telefoon of tablet waarmee ze het internet op gaan.

Het is van belang dat uw website geoptimaliseerd wordt voor deze mobiele apparaten. We zetten de belangrijkste redenen en voordelen van een geoptimaliseerde website voor u op een rijtje.

1. Een groeiend aantal mobiele bezoekers

Wereldwijd groeit het aantal mobiele internetters en heeft het inmiddels de desktop (computer of laptop) internetters ingehaald. Hoewel dit per website zal verschillen zult u in uw bezoekersstatistieken ook zien dat het aantal mobiele bezoekers een hoog percentage zal innemen. Uiteraard dient een website goed aan te sluiten op de behoefte van de bezoeker, zodat bezoekers lang op de website blijven of met als doel dat ze contact zullen opnemen met het achterliggende bedrijf. Een website die mobielvriendelijk is richt zich op een groot gedeelte van de bezoekers van de website.

Vergelijking mobielvriendelijke en niet-mobielvriendelijke website

2. Google geeft uw website een hogere ranking

Sinds begin 2015 heeft Google laten weten websites die geoptimaliseerd zijn voor mobiele telefoon hoger te ranken in de zoekresultaten. Google doet dit omdat zij van mening zijn dat mobiele gebruikers baat hebben bij een website die geoptimaliseerd is voor een mobiel apparaat. Heeft u dus een website die geoptimaliseerd is, dan zal uw website hoger worden gerankt door Google dan websites die dit niet zijn, waardoor het mogelijk is dat uw website hoger in de zoekresultaten wordt getoond dan die van uw concurrent(en).

In de praktijk zult u zien dat, als u met een mobiel apparaat met Google naar uw website zoekt en uw website mobielvriendelijk is, dat er onder de titel van uw website [Voor mobiel] staat.

Wilt u controleren of Google uw website mobielvriendelijk vindt? Ga naar https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

3. Een gebruiksvriendelijkere website

Met een mobielvriendelijke website past de website perfect op het scherm van de bezoeker. Hierdoor worden teksten en afbeeldingen goed leesbaar (zonder te hoeven inzoomen) en kan de bezoeker gemakkelijk over de website navigeren.

Is uw website nog niet mobielvriendelijk en iemand bezoekt uw website met een mobiel apparaat zal de website geschaald moeten worden voor het scherm van de bezoeker. Met een mobiele telefoon is het scherm aanzienlijk kleiner dan op een computer en zal de gehele website behoorlijk kleiner, en daarmee onduidelijk, worden weergegeven. De meeste mobiele telefoons bieden de optie om in te zoomen op de pagina, maar dit is uiteraard niet bevorderlijk voor de gebruiksvriendelijkheid van uw website.

Vergelijking internetverkeer mobiel vs desktop: mobielverkeer overstijgt desktopverkeer

4. Een website die snel laadt

Niemand zit te wachten op een website die lang bezig is met laden. Een website die niet mobielvriendelijk is kan lang de tijd nodig hebben om te laden op een mobiel apparaat. Dit komt omdat er wellicht veel (grote) afbeeldingen en teksten op de website staan. Een mobielvriendelijke website is zo gemaakt dat er niet te veel data geladen hoeft te worden en daarom snel zal laden.

5. Bezoekers blijven langer op uw website

Bezoekers met een mobiel apparaat ervaren, net als andere bezoekers, graag een makkelijk te gebruiken website. Als de website mobielvriendelijk is, zodat de bezoeker gemakkelijk kan navigeren en pagina’s kan lezen/bekijken, zullen bezoekers langer blijven en meer tijd nemen om door de website te lopen. De kans is namelijk groot dat als de website onduidelijk is of niet makkelijk in gebruik dat bezoekers de website weer verlaten en ergens anders op zoek gaan naar hun informatie.

6. Beter dan de concurrent

Bezoekers van uw website zullen merken dat er veel aandacht wordt besteed aan de website en de bezoekers van de website. Als dit bij een concurrent niet zo is, zal de bezoeker liever uw website bezoeken. Veel bedrijven zijn zich hiervan bewust, wellicht ook uw concurrent, maar nog lang niet alle websites zijn mobielvriendelijk en daar halen mobielvriendelijke websites een groot voordeel uit.

7. Bezoekers vanaf Facebook

Facebook wordt veelal op een mobiel apparaat gebruikt. Bezoekers die via Facebook op uw website terecht komen zullen dus vaak een mobiel apparaat gebruiken. Ook voor deze bezoekers is het belangrijk dat de website gemakkelijk in gebruik is want anders zijn ze zo weer vertrokken. Promoot u regelmatig uw website op Facebook? Zorg er dan wel voor dat uw website klaar is voor deze bezoekers.

Geschreven door:

Robin de Boer

Specialist/adviseur op het gebied van SEO, SEA, web development en web hosting.